7 Ocak 2011

Okul Öncesi'nde Enstruman Eğitimi



                                               
                              Bir çok velim beni arıyor yada gördükleri yerde hemen soruyor "öğretmenim biz oğlumuza/kızımıza bir enstruman almak istiyoruz, ne yapalım?". Okul öncesi dönem riskli bir dönemdir. Sadece müzikte değil diğer alanlarda da eğer çocuk sevdiği şeyi severek yaparsa başarılı olur. Okul öncesi dönem çocuklarının küçük ve büyük kas gelişimi daha tamamlanmadığından çalgı seçimine çok dikkat etmek gerekli. Yaş dönemine uygun çalgılar seçilmeli.
 Çizgi Film Çocuk Evi Renklerle Org Eğitimi

3-4 yaş dönemi: Bu dönemde çocuklara ezgisiz vurmalı çalgılar ile küçük ritim çalışmaları yaptırmak gerekli. anne veya babanın verdiği çok basit ritimleri birlikte tekrarlamak bu dönem için yeterli etkinlikler olur.

4-5 yaş dönemi: Yavaş yavaş ezgili vurmalı çalgılara (metalofon, ksilefon) geçilebilir. Bunun yanında doğa seslerindeki nüans farkları ile çalışmalar yapılabilir. Köpek sesi kalın ses, kuş sesi ince ses gibi alıştırmalarla duyum geliştirilebilir. Ezgili vurmalı çalgılar ile çok küçük ezgiler ile( tek veya en fazla 2 sesli) tekrar yapılabilir.

5-6 yaş dönemi: Artık bu dönemde çocuklara ezgili vurmalı çalgılar ve elektronik org ile eğitim verilebilir. Ancak nota kavramı hala yoktur. Bunun yerine renkler ve sayılar kullanılarak çalışmalar yapılır. Ezgili vurmalı çalgılar uzun kas koordinasyonu, elektronik org ise parmak kaslarının gelişimi ve koordinasyonunu sağlar. Bu dönemde piyano eğitimine de başlanabilir ancak dikkatli olmak ve çocuğun vicut yapısına bakmak gerekir.Çünkü piyano tuşları elektronik orga göre daha geniş ve ağırdır.
Çizgi Film Çocuk Evi Renklerle Org Eğitimi


                          Keman, gitar, flüt g,b, çalgılar ancak ilkokul eğitimine başladıktan sonra 9-10 yaşları civarında olabilir. Okulöncesinde bir çocuğa keman çaldırmaya çalışmak sizin şu anda kontrbas'ı keman gibi çalmaya çalışmanız gibi bir şey. Bu deneyimi çocuğunuza yaşatmak onun bu işten sıkılmasına ve reddetmesine neden olur.

Not: Yukarıdaki yaş gruplarına göre yaptığım enstruman gruplamaları çocuğun yaşına ve hazır bulunuşluk durumuna göre değişkenlikler gösterebilir.

                        Müzikli günler dilerim...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder