6 Ocak 2011

Okul öncesinde nasıl bir müzik dersi olmalı?

                            Hayatımız boyunca okullarda hep şunu gördük; müzik dersinde öğretmen gelir, tahtaya bir şarkı yazar, kendi çalar ve söyler, bize tekrarlatır, blok flüt (recorder) ile çaldırır ve ders biter. Peki şimdi düşünün bu size ne kattı? Ne hatırlıyorsunuz o günlere dair?... Peki böyle mi olmalı? Siz bize emanet ettiğiniz çocuklarınızın bu şekilde bir eğitim almasını mı istiyorsunuz? Sadece sene sonu gösterisine yönelik anlamsız koro çalışmaları? Göz boyamak için dikilmiş kostümler? Peki küçücük çocuğunuz nasıl bir eğitim aldı bu süreçte? Tabi siz memnunsunuz! Oturduğunuz yerden çocuğunuzun bir kaç kare fotoğrafını çektiniz. Peki ya o? O, kocaman sahnede, kocaman ışıkların altında ter dökerek bir ürün ortaya koydu ama İÇİ BOŞ!

                         Peki nasıl bir müzik dersi olmalı?

                        Müzik dersi öncelikle kurumun yıllık planına uygun olmalı. Çünkü işlediğimiz derslerin sınıf öğretmeninin yaptığı etkinliklerle paralel gitmesi gerekiyor. Koro çıkarmak en kolay iş. 1 haftada bir çocuğa 10 tane şarkıyı ezberletebilirsiniz. Ama ona hiç bir şey kazandırmaz bu. Çocuğun diğer etkinliklerle desteklenmesi lazım. Müzik dersinde kimi zaman müzik işte bunların uygulanabilmesi için bir amaçtan önce araç olur. Koordinasyon becerisi kazandırmada bize araçtır. Sayı saymayı öğrenmede bize araçtır. Yaratıcılığını destekleyici etkinlikler yapmada bize araçtır.Sağ-sol kavramını öğretmekte bize araçtır. Bu gibi etkinliklerde önemli olan çocuğun şarkıyı öğrenmesi değildir. Önemli olan şarkıya uygun, ritmik hareket etmek veya dans etmektir.

                     Bu çalışmaları yaparken kullanılan müziklerin kesinlikle okul öncesine uygun müzikler olması gerekmektedir. Bir klasik müzik yada jazz uygundur ancak pop dediğimiz içi boş müzik uygun değildir. Klasik müzik yada jazz'ın uygun olmasının nedeni sözsüz olması ve beğeni eğitiminde tüm dünyada kullanılır olmasındandır. Bazı okullarda kimi müzik öğretmenlerinin çocuklara popüler müzik, sanat müziği gibi türlerde şarkılar söyletmeye çalışıyor olmaları bir gerçek. Ancak bu müzik öğretmenlerinin savunması da velilerden gelen bu tip talepler olması olduğunu söylemekteler. Evet, doğrudur. Velilerin bu tip talepleri olabilir, ancak bu konuda eğitim almış olanlar öğretmenlerdir ve veliyi bilgilendirme görevi de onlarındır.

                  Çocuklarımızın iyi bir eğitim ile daha iyi yetişmeleri için tüm branş derslerinde bu tür konuların doğru olarak işlendiğinden lütfen emin olunuz...

1 yorum:

  1. Aklını işletmek, bilinç sahibi olmak icra ettiğin mesleğin uygulanışınıda işte böyle etkiler.

    Umarım çocuklarının ufkunu genişletebilme yetisi kazandırdığın bu yolda, tüm eğitmenler sana destek olur.

    VENDA ASLAN

    YanıtlaSil