19 Ocak 2011

Ritimli bir oyun örneği: Mağra Adamı Pizzası

   Geçen gün bir dersimde doğaçlama olarak ortaya çıkan bir oyunu sizinle paylaşmak isterim. Çocuklarla adını Mağara Adamı Pizzası koyduk :)


Mağra Adamı Pizzası:

İlk önce bütün çocuklar sınıfın içinde karışık olarak ve sessizce dolaşmaları istenir. Dolaşırken hikaye anlatılır ve bu hikaye ile kurallar ve oyunun oynama şekli verilmiş olur. Hikayemiz şöyle. Dinazorların yaşadığı çok eski bir zamandayız. Büyük ağaçların olduğu kocaman bir ormanda hep birlikte sessizce vahşi hayvanlardan korunarak dolaşıyoruz. Amacımız karnımızı doyurmak için yapacağımız Mağra Adamı pizzasına malzeme toplamak. dolaşırken lider yani öğretmen birden "yat" komutu verir. Bütün öğrenciler ve lider birlikte yere yatarlar. Lider:"şimdi pizzamızın malzemelerini toplayacağız.Ancak vahşi hayvanlardan korunmak için koruyucu dansımızı yapmamız gerekiyor. Bu dansı yaparken 1,2,3,Hop diye sayıcaz ve her hop diyişimizde elimizi çırpıcaz" Burda amaç çocuklara 4 zamanlı ritmin 4. zamanını vurgulatmak ve yaratıcı figürlerle dans etmelerini sağlamak.
Daha sonra liderden yine yat komutu gelir. "şimdi de birinci malzememizi alabilmek için bir dans yapmamız gerekiyor. bu dansta 1,2,hop,hop diyeceğiz ve hoplarda ellerimizi çırpıcaz"
Dans yapılır ve oyun tekrar yat komutu ile devam eder.

Burada önemli olan çocuklara ritmik zamanları anlatmaktır. isterseniz 3 zamanlı isterseiz 5,6,7,9 zamanlı ritimlerle de çocuklara danslar yaptırabilirsiniz.

Oyunun en eğlenceli kısmı ise sonu. Burada " tamam artık malzemelerimiz hazır. Şimdi pizzayı yapmak için herkes üzerime atlasın!" diyorsunuz ve bütün sınıf sizin üstünüze atlıyor. Bir yerde siz altta kalıyorsunuz. Açıkçası ben gittiğim bütün anaokullarında yapıyorum ve çok eğleniyoruz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder